Pagina wordt geladen...

 

Meer energie door je voeding aan te passen

15 augustus 2019

Wil jij, als je na je werk thuiskomt, nog energie over hebben om die dingen te doen die jij ook belangrijk vindt? Gezellig wat drinken met een vriendin, zonder dat je halverwege de avond al merkt dat je eigenlijk te moe bent om nog terug naar huis te rijden? Of heerlijk met een boek op de bank zonder in slaap te vallen? Of gewoon nog genoeg energie zodat je zin hebt om te gaan sporten in plaats van op de bank te hangen? Dan is het belangrijk dat je ook je voeding aanpast.

Perfect recept voor meer energie

In mijn vorige blogs heb ik het belang van rust, zelfaanvaarding en weten waar je blij van wordt, al aangestipt. Dit in combinatie met een aanpassing van je voeding is echt het perfecte recept voor meer energie, een fitter gevoel en minder vage klachten. Ik spreek uit ervaring!

Afgelopen jaren heb ik stapje voor stapje mijn voeding aangepast. En dat heeft mij een hoop meer energie gegeven. Zo heb ik energie over om lekker te schilderen in plaats van inspiratieloos naar mijn doek te staren omdat ik gewoon te moe ben. Of ik ga gezellig uiteten met een vriendin zonder dat ik continu aan het gapen ben.

Maar hoe dan?

Opeens 180 graden het roer om, is lastig en lukt vaak niet. En wat is nu gezond eten? Daar kan ik een hele serie blogs aan wijden. Dat ga ik komende tijd ook doen. Voor nu wil ik een van de belangrijkste tips meegeven, een tip die je al heel veel gaat opleveren.

Verminder je geraffineerde suikerinname!

Per dag eten we als volwassenen gemiddeld maar liefst 35 suikerklontjes per persoon. Op jaarbasis komt dat al snel neer op ruim 50 kilo. Dat is echt veel meer dan je lichaam nodig heeft. Dat ontregelt de nodige processen in je lichaam. Zo ontregelt het onder andere je bloedsuikerspiegel, verstoort het je hormoonbalans en onttrekt het mineralen en vitamines uit je lichaam. Ook veroorzaakt suiker de bekende energiedip.

Maar als je etiketten gaat lezen dan merk je al snel op dat in de meeste verpakte producten suiker zit en niet zo’n kleine beetje ook! De zoete smaak van suiker vinden wij namelijk lekker en daar maken fabrikanten handig gebruik van. Ook helpt het om een product langer houdbaar te houden.

Geraffineerde suiker volledig mijden is bijna onmogelijk. Maar door zo puur mogelijk te koken, geen pakjes en zakjes te gebruiken, minder sappen of frisdranken te drinken en te minderen met koek en snoep, doe je al een aardige stap in de goede richting. En echt, je zult merken dat als je dat even doet, je lichaam er snel genoeg aan went. Voor je het weet vind je een glas cola echt niet meer lekker omdat het veel te zoet smaakt.

Minder koolhydraten

Wij eten relatief veel koolhydraten. En ja, die heb je ook nodig, maar niet in de hoeveelheden die wij eten. Snelle koolhydraten zorgen er zelfs voor dat jij sneller trek krijgt. Ze hebben hetzelfde effect als suiker op je lichaam heeft. Snelle koolhydraten zijn wit meel producten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Als je koolhydraten eet, kies dan voor volle graanproducten. Liever spelt dan volkoren. Of nog beter, glutenarm of glutenvrij (haver, boekweit, quinoa, amandelmeel, kokosmeel).

Ik kan nog veel meer opnoemen zoals: eet meer groente, meer eiwitten en meer goede vetten. Deze zijn namelijk ook erg belangrijk omdat je lichaam ze nodig heeft. Wij krijgen die vaak te weinig binnen. Terwijl juist goede vetten en eiwitten ervoor zorgen dat jij je verzadigd voelt en groente veel vezels, vitaminen en mineralen bevat. Ik zal hier later een uitgebreider blog aan wijden.

Neem kleine stapjes

Zoals ik al zei. Je kunt niet ineens 180 graden draaien. Dat is niet vol te houden. Neem kleine stapjes die behapbaar zijn. Dit zorgt er ook voor dat gezond leven leuk blijft en je niet krampachtig wordt. Dus begin met je suiker te minderen. Drink je nu bijvoorbeeld drie glazen sap of frisdrank per dag? Kies er dan voor om het bij twee glazen te laten. En als je dat gemakkelijk afgaat, ga je naar één glas om ten slotte te eindigen met nul glazen sap of frisdrank per dag. Wat kun je dan wel drinken? Drink thee, water eventueel opgeleukt met een muntblaadje of citroenschijfje of drink spa rood met een smaakje. Ook lekker ter afwisseling.

Concrete tip waar je vandaag al mee kunt beginnen

Iets meer groente eten, zonder pakjes en zakjes en minderen met koolhydraten? Eet bij je lunch een boterham minder en vervang deze door rauwkost en een gekookt ei of maak bijvoorbeeld als avondeten eens een van deze ovenschotels van Voedzaam & Snel. Makkelijk, snel en boordevol groenten:

  • Witlof met geitenkaas, appel en walnoten: https://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/witlof-uit-de-oven-appel-walnoten/
  • Broccoli met gerookte zalm en kaas: https://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/broccoli-met-gerookte-zalm/
  • Bloemkool met paprika en mozzarella: https://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/bloemkool-uit-de-oven/

Eet smakelijk!

Nog één blog te gaan in deze serie: Leven uit dankbaarheid. Hierna start ik met een blogserie over gezond eten en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik heb nu een klein tipje van de sluier opgelicht, maar er valt nog heel veel meer over te vertellen. Dus houd mijn Facebook-pagina in de gaten.

In 1,5 uur een persoonlijk advies op maat

Kun jij wel wat hulp gebruiken op je weg naar een gezonde leefstijl? Vraag een Leefstijl- en Voedingsanalyse aan. Met behulp van een uitgebreide vragenlijst geef ik je in een gesprek van 1,5 uur advies op maat. Aan het einde van het gesprek krijg je concrete adviezen en recepten waarmee je zelf aan de slag kunt. Deze ontvang je ook in je inbox zodat je ze nog even rustig na kunt lezen. Advies en recepten die jou helpen om je energieker te voelen. Nu voor slechts € 80,- inclusief BTW (normaal € 112,50 inc. BTW). Stuur mij een PB of mail mij op martine@staopcoaching.nl. Ik help je graag verder!