Afgelopen weken las je over hoe je meer ontspannen en gezond kan leven. Kort samengevat: maak stille tijd houden prioriteit in je leven, aanvaard jezelf, pak je gedachten aan, zoek uit waar je blij van wordt en pas je voeding aan.
Als laatste wil ik stilstaan bij je houding. Hoe sta jij in het leven? Heb jij met name focus op wat er allemaal mis gaat en op wat je allemaal niet hebt? Of focus je meer op wat wel goed gaat en wat je wel hebt? Welke focus zorgt ervoor dat je positiever in het leven staat, denk je?
Tel je zegeningen
Een bekend christelijk lied zegt niet voor niets ‘Tel uw zegeningen, een voor een. Tel ze allen en vergeet er geen.’ (Joh. de Heer 256). Maar op een of andere manier zijn wij als mensen snel geneigd om te mopperen. Het weer is te warm, te koud, te nat, te droog. Of als iemand ons iets laat zien, valt ons oog direct op dat ene kleine dingetje dat niet klopt. En vaak kunnen we dan ook niet nalaten dat te benoemen. We zijn er zo goed in om ons te focussen op het negatieve, op fouten, op onmogelijkheden, op wat ontbreekt. Is het gek dat we ons dan niet zo vrolijk voelen?
Alles wat je aandacht geeft, groeit
Lezen we in de Bijbel, dan worden we daar ook regelmatig opgeroepen om dankbaar en positief te zijn. Zo eindigt Colossenzen 3:15 met ‘wees dankbaar’. Staat in 1 Thessalonicenzen 5 ‘Verblijd u altijd.’ En even verderop in vers 18 ‘Dank God in alles’. Filippenzen 4:4-9 gaat nog een stapje verder: ‘Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.’ In vers 6 worden we opgeroepen om in geen ding bezorgd te zijn en al onze verlangens in gebed en met dankbaarheid bij God te brengen. In vers 8 staat waar we onze aandacht op mogen richten: ‘al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat.’ Kortom, richt je aandacht op positieve en mooie dingen. Ook zo’n gevleugelde uitspraak ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Dit geldt zowel positief als negatief.
Een dankbare houding heeft een positieve invloed op je gezondheid
Ondertussen is ook uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat een dankbare houding leidt tot:
- meer positieve emoties;
- meer vreugde, optimisme en geluk;
- je minder eenzaam en geïsoleerd voelen;
- handelen met meer vrijgevigheid en compassie;
- een meetbaar positieve invloed op het immuunsysteem en ontstekingen, op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel;
- sneller in slaap vallen, beter slapen en energieker wakker worden.
Niet elke dag is goed, maar er zit iets goeds in elke dag
Natuurlijk zeg ik hiermee niet dat je nooit meer negatief mag zijn of verdrietig. Er gebeuren in het leven nu eenmaal moeilijke dingen, dingen die lastig te verteren zijn of veel verdriet geven. In dat geval is het belangrijk om je emoties ook de ruimte te geven. Onderdrukken van emoties kost namelijk heel veel energie. Maar wat ik wil aangeven is: waar ligt jouw focus op? Zie je met name alleen de negatieve kanten van het leven of heb je ook regelmatig oog voor alles waar je wel dankbaar voor mag zijn? Om maar weer een quote te citeren: “Niet elke dag is goed, maar er zit iets goeds in elke dag.”
Dankbaarheid in de praktijk
Hoe kun je meer leven uit dankbaarheid? Weer een kleine schrijfoefening. Schrijf iedere dag als je wakker wordt minimaal één ding op waar je dankbaar voor bent. Dat kan zijn het bed waar je in slaapt, het huis waar je in woont, de goede nachtrust die je hebt gehad, je partner, je kinderen, de natuur. Noem maar op. En eindig iedere dag met het opschrijven van drie dingen waar je die dag dankbaar voor was. Doe dit 21 dagen lang en je merkt al dat je positiever in het leven komt te staan. Wat ook helpt: kies een Bijbeltekst uit die gaat over dankbaarheid. Schrijf die op en hang deze ergens waar je hem vaak ziet. Zo word je er iedere dag weer aan herinnerd om te bedenken waar je dankbaar voor bent.
Hulpmiddelen hierbij zijn bijvoorbeeld ‘Gouden momenten. 90 dagen oefenen in dankbaarheid’, van Coby Kremer (https://sestra.nl/shop/gouden-momenten/) of ‘The Five Minute Journal’ (https://www.24papershop.com/the-five-minute-journal.html). Op het moment gebruik ik zelf beide schrijfboeken.
Bonustips
Bedank vaker iemand voor wat hij of zij voor je heeft gedaan, al is het maar iets heel kleins. Spreek vaker je waardering uit en geef een compliment. Je zorgt zo voor een glimlach bij de ander op zijn of haar gezicht en het maakt tegelijkertijd jou blij. Het is immers ook zaliger te geven dan te ontvangen (Handelingen 20:35). Of schrijf een uitgebreide brief aan iemand waarin je schrijft wat hij of zij voor je betekent en bedank hem of haar daarvoor.