Pagina wordt geladen...

 

Ken jij de olijke tweeling nog?

22 februari 2019

Schrijven? Ik vind het heerlijk! Vroeger schreef ik al schriften vol fantasie verhalen. Zo las ik heel graag de boeken van de olijke tweeling. Ken jij ze nog? Ellis en Thelma? Ik heb echt hele verhalen geschreven over avonturen die de olijke tweeling beleefde, samen met Heleen. Die had ik er dan zelf bij verzonnen, stiekem was ik dat zelf. Van verdwalen in Italië tot een 5-jarig huwelijksfeest waar ze een fop cadeau gaven. Uiteraard illustreerde ik de verhalen ook zelf.

Trouwe fan: mijn zusje

De enige die mijn verhalen ooit las, was mijn zusje. Maar die vond ze dan ook wel erg leuk. Ik heb die schriften nog steeds, zoals je op de foto ziet. Over de spelfouten zullen we het maar niet hebben. Neem nu dit stukje: “Waar blijven ze toch, zegt oom John als hij op zijn horloge kijk het is 6 uur Een angstig gevoel omklemt hem. had ik ze wel alleen mogen laten gaan. het is al half 7. Als ze 7 uur er nog niet zijn denkt hij Ik ga ze zoeken het word waarempel al donker”. Taaltechnisch niet helemaal geweldig, maar best knap voor een 9-jarige denk ik zo.

Liefdesgedichten

Ook schreef ik schriften vol liefdesgedichten. Met name over liefdesverdriet. Wel erg dramatisch, als ik ze nu opnieuw lees. Ik was toen ondertussen 12 of 13 jaar met alle gevoelens die daar bij komen kijken. Overigens viel dit gedicht qua dramagraad nog best mee:

Wat is onzekerheid?
Het is iets waar je geestelijk aan lijdt
Je denkt dan vaak, was ik maar zoals die vrolijke meid
Die zo op een jongen toestap
Zonder twijfel en zo rap

Mijn dagboek was mijn beste vriendin

Ik had niet zoveel vriendinnen. En door te schrijven kon ik mijn gevoelens kwijt en voelde ik mij wat minder eenzaam. Schrijven heeft mij echt geholpen om mijn pubertijd redelijk goed door te komen. Ook heb ik dagboeken vol geschreven. Mijn dagboek was mijn beste vriendin. Al mijn gevoelens vertrouwde ik toe aan het papier. Ook bijzonder om het zo nu en dan even terug te lezen.

Schrijven helpt om jezelf te leren kennen

Ondertussen blijkt uit steeds meer onderzoeken dat schrijven echt goed voor je is. Zo blijkt uit recent onderzoek dat je veel beter leert onthouden door te schrijven. Het helpt om frustraties op een gezonde manier los te laten, het is een goed hulpmiddel voor het beheren van je emoties en om een emotioneel evenwicht te vinden. Een vorm van zelf-therapie die je helpt jezelf te vinden, jezelf te leren kennen, je gevoelens te begrijpen en te ontdekken of je echt op dezelfde manier wilt blijven denken of dat je misschien je perspectief wil veranderen.

Schrijven als verdieping van stille tijd

Ik schrijf nu nog steeds veel. Zo schrijf ik regelmatig in een dagboek. Maar wat ik een paar jaar geleden ontdekte aan de hand van de schrijfboeken van Coby Kremer is dat schrijven mij ook enorm helpt in mijn stille tijd met God. Het helpt mij om de Bijbel beter te begrijpen, om verhalen uit de Bijbel echt tot leven te laten komen en mij meer in de verhalen in te leven. Maar vooral ook om te ontdekken wat een bepaalde Bijbeltekst betekent voor mij persoonlijk.

Schrijven om God beter te leren kennen

Schrijven helpt mij echt om God beter te leren kennen. Om te leren hoe God naar mij kijkt, waardoor ik steeds meer mag ontdekken wie ik mag zijn. Dikwijls sta ik versteld als ik teruglees wat ik geschreven heb naar aanleiding van een Bijbeltekst. Het raakt mij!

Schrijfworkshop 23 maart, ben jij erbij?

Dat wil ik heel graag ook andere vrouwen meegeven. Daarom ga ik vanuit mijn praktijk Sta op!-coaching schrijfworkshops geven, want hoe doe je dat dan, dat schrijven? Waar begin je? Deze workshops duren drie uur en kosten normaalgesproken € 50,-. Uiteraard inclusief gezonde hapjes en drankjes. Ik ben immers niets voor niets integraal leefstijl- en vitaliteitscoach ?. Een vrolijk A5-notitieboek en een lekker schrijvende pen, krijg je er ook bij. Want ja, schrijven doe ik het liefste in een mooi notitieboek. Zelf nog met vulpen! Dat maakt schrijven echt tot een feestje.

Zaterdagochtend 23 maart (10.00-13.00 uur) geef ik in Zaltbommel of Nieuwaal mijn eerste workshop. En omdat het mijn eerste workshop is, bied ik het extra voordelig aan: € 25,-. Doe jij mee? Stuur een mailtje naar martine@staopcoaching.nl. Wees er snel bij want er is maar plek voor maximaal veertien personen! Samen gaan wij in deze workshop ontdekken wat God in de Bijbel zegt over wie wij mogen zijn. Zie ik jou 23 maart?

Foto: Sabine Nobbe fotografie