Pagina wordt geladen...

 

Hoe kan ik mijn emoties toelaten?

31 januari 2019
Hoe kun je stilstaan bij je emoties, je emoties toelaten? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? In mijn vorige blog schreef ik dat ik gewend was om mijn gevoelens te onderdrukken. Maar dit zorgde bij mij voor een continue spanning. Toen ik leerde om mijn emoties toe te laten, te uiten, verdween die spanning. Graag neem ik je mee in wat de gevolgen kunnen zijn van het onderdrukken van emoties. En omdat ik christen ben, neem ik je ook een stukje mee in de Bijbel en emoties. Tot slot vertel ik je meer over een eerste stap die je kunt zetten om op een gezonde manier met emoties om te gaan: schrijven!
 
Wat voor invloed heeft het onderdrukken van je emoties op je gezondheid? 
Wat gebeurt er in je lichaam als je emoties onderdrukt? Het zorgt ervoor dat er spanning op je lichaam komt te staan, zoals ik zelf heb ervaren. Uit onderzoek blijkt er zelfs een samenhang te zijn tussen het niet uiten van emoties en het ontstaan van hartziektes, zoals een verhoogde bloeddruk (Mund & Mitte 2012). Maar ook andere lichamelijke en psychische klachten, zoals auto-immuunziekten, geheugenverlies, angststoornissen en depressie, kunnen volgens onderzoek het gevolg zijn van het onderdrukken van je emoties. Reden genoeg om wat vaker stil te staan bij je emoties, lijkt mij…
 
Emoties en de Bijbel
Lezen we over uitingen van emoties in de Bijbel? Ja, sla het boek van de Psalmen maar eens open. In de Psalmen uit David heel vaak zijn emoties. Zowel zijn verdriet als zijn vreugde. En wat dacht je van Hanna die in gebed huilend haar hart uitstortte in de tempel (1 Samuel 1:10,11). Uitte Jezus zijn emoties? Ja, Hij werd boos toen Hij zag dat er werd gehandeld op het tempelplein (Johannes 2:14-16). Hij huilde omdat Lazarus was gestorven (Johannes 11:33:35) en Hij ervoer angst in de hof van Gethsemané (Lucas 22:42-44). Kortom, ook in de Bijbel lees je veelvuldig over personen die hun emoties uiten.
 
Het toelaten van je emoties
Als ik in de Bijbel kijk naar David en Hanna zie ik dat zij hun gevoelens in gebed uitstorten bij God. Bij Hanna zie je vervolgens een duidelijke omslag. Nadat ze haar verdriet bij God heeft uitgestort, staat er in 1 Samuel 1:18 dat haar gezicht was opgeklaard en ze ook weer at. Het uitspreken van je gevoelens naar God of het uitspreken naar iemand anders die je vertrouwt, helpt om stil te staan bij je emoties, ze onder ogen te zien, te erkennen en toe te laten.
 
Wat mij ook heeft geholpen is wat vaker stilstaan bij hoe en wat ik voel. Ga lekker wandelen buiten of even rustig op de bank zitten en stel jezelf de volgende vragen: Wat voel ik op dit moment? Waarom voel ik dat? Waar in mijn lichaam voel ik dit? En adem diep in en uit. Simpelweg door te erkennen welke emoties aanwezig zijn, worden ze minder intens. Er ontstaat meer ruimte, je emoties ontspannen en daardoor jij ook. En zelfs de heftigste emotie duurt maar 90 seconden…
 
Van je afschrijven
Uit ervaring weet ik dat schrijven ook een mooie stap is om je gevoelens toe te laten en te uiten. Besluit voordat je begint hoeveel minuten of hoeveel tekst je gaat schrijven (aantal zinnen of bijvoorbeeld één pagina vol schrijven).
 
Schrijf gewoon op hoe je je voelt en waarom dat zo is. Laat je zintuigen spreken en schrijf in beeldende details. Schrijf zo snel als je kunt zonder er eerst over na te denken. Blijf schrijven tot de tijd om is of tot je de hoeveelheid tekst hebt bereikt die je had bedacht. Corrigeer niet tijdens het schrijven. Tot slot: Lees je eigen tekst hardop voor. Door nog een keer te horen wat je hebt geschreven, komt het echt binnen. Kijk waar het schrijven je brengt en welke inzichten het je oplevert. Je zult er verbaasd van staan!
 
P.S. Op korte termijn ga ik een schrijfworkshop inplannen, schrijven uit je hart. Ontdek al schrijvend wat er in jouw hart leeft. Onder andere aan de hand van Bijbelteksten. Dit helpt jou om meer in verbinding te komen met God, met jezelf en met de ander. Houd mijn Facebook in de gaten voor de datum!