Waarom is het zo moeilijk om leefstijl te veranderen en vol te houden? Hoe komt het dat het zo vaak niet lukt om blijvend gewicht te verliezen? Enerzijds is er een kennisgebrek over wat een gezonde leefstijl is. Anderzijds is voor leefstijlverandering een gedragsverandering nodig.
Onbewust gedrag
Alleen hebben we het hier vaak over onbewust gedrag. Gedrag dat in de loop van de jaren is ingesleten en een gewoonte is geworden. Daarom is het veranderen hiervan vaak een ingewikkeld en langdurig proces. Je verandert pas je gedrag als jij je er bewust van bent en de voordelen van verandering inziet.
De volgende wijze woorden uit de Talmud (Joods geschrift) zijn dan ook heel goed toe te passen op leefstijl:
Let op je gedachten, want ze worden je woorden.
Let op je woorden, want ze worden je acties.
Let op je acties, want ze worden je gewoontes.
Let op je gewoontes, want ze worden je karakter.
Let op je karakter, want het wordt je lot.
Jouw gedachten bepalen bijvoorbeeld of je normaal gesproken kiest voor een banaan of een Snickers als je trek hebt.
Blijvende verandering
Hoe kun jij die eerste stappen zetten richting een blijvende verandering? Drie tips.
Tip 1: Schrijf jouw doel zo concreet mogelijk op
Wat wil jij bereiken door gezonder te leven? Meer energie? Gewichtsverlies? Meer ontspanning? Maak jouw doel zo concreet mogelijk en schrijf het op een papiertje, formuleer je doel positief. Leg dit papiertje ergens waar je het vaak ziet. Bijvoorbeeld ‘Eind 2019 wil ik zestig kilo wegen’. Het is namelijk bewezen dat wanneer je jouw doelen opschrijft het de kans op realiseren verdubbeld! Dat heeft te maken met de werking van je hersenen. Zodra jij voor jezelf hebt bepaald wat je wil bereiken, dan gaan je hersenen je helpen dit doel te bereiken.
Tip 2: Maak je doelen niet te groot, verdeel het in stapjes en beloon jezelf
Maak je doelen niet te groot! Als jij een te groot doel neerzet, raak je veel sneller gedemotiveerd omdat de stap gewoonweg te groot is. Bepaal voor jezelf kleine stappen die jouw helpen om jouw doel te realiseren en beloon jezelf voor ieder succes. Schrijf deze stappen op en schrijf bij elke stap op welke beloning jij jezelf geeft als je die stap hebt gehaald. Beloon jezelf niet met eten, maar bijvoorbeeld met een leuk boek of tijdschrift of iets voor jouw hobby. Onze hersenen hebben de voorkeur voor korte termijn doelen. Wanneer je een doel bereikt en letterlijk af kunt strepen, activeer je het beloningssysteem in jouw hersenen en geeft dat jou een gevoel van geluk. Geef jezelf bijvoorbeeld een eerste beloning als de eerste twee kilo eraf zijn.
Tip 3: Schrijf op wat mogelijk wordt als jij jouw doel hebt gehaald
Schrijf op wat je bereikt met het behalen van jouw doel. Wat geeft het jou als jij je doel hebt bereikt? Wat wordt dan mogelijk? Hoe ziet jouw leven er dan uit? Pak dit erbij als het moeilijk gaat. Het helpt jou om je motivatie terug te krijgen en toch door te gaan op de weg die je in bent geslagen.
Heel veel succes met het behalen van jouw doelen voor 2019!
—–
Foto: I love simple beyond (Pexels)