Pagina wordt geladen...

 

Wat past bij jou, waar word jij blij van?

6 augustus 2019

Waar word jij nu echt blij van? Waar krijg jij energie van? En hoe vaak doe je dat nu? Balans…, zo’n uitgekauwd woord. Maar wat is het belangrijk als jij ontspannen en gezond wilt leven. Doe jij nu de dingen die je leuk vindt? Of bestaat je leven met name uit dingen die je helemaal niet leuk vindt? Dat geeft stress en spanning. En ik hoef je vast niet uit te leggen hoe slecht stress voor jouw lichaam is?

Geen voldaan gevoel

Ik ben jaren op zoek geweest naar wat ik nu echt wilde met mijn leven. Ik had communicatie gestudeerd. Ik werkte ondertussen alweer jaren in het communicatievak. Maar toch, het gaf mij niet de voldoening die ik zocht. De commercie, het belang van geld boven het belang van mensen stellen…. Het ging dwars tegen mijn gevoel in. Het gaf mij geen voldaan gevoel en ik voelde me vaak zo ontzettend moe. Maar wat dan wel? Aan de andere kant hing ik wel aan de zekerheid dat ik iedere maand loon op mijn bankrekening kreeg… Iets anders gaan doen, voelde best eng.

Bidden

Wat voor mij het meest belangrijk is geweest in mijn zoektocht naar wat bij mij pastte en waar ik blij van werd, is gebed. God vragen om mij te laten zien welke weg ik mocht gaan, om deuren te openen en te sluiten. Hij kent mij immers het beste en weet wat het beste voor mij is.

Schrijven

Daarbij heeft wederom schrijven mij geholpen. Schrijf bijvoorbeeld eens voor jezelf het antwoord op de volgende vragen op (bron: www.sochicken.nl). Denk niet teveel na, begin gewoon te schrijven tot je bladzijden vol is. Kijk naar je huidige situatie en/of je huidige baan en de dingen die je naast je werk doet. En denk ook eens aan wat je vroeger vaak deed en erg leuk vond.

  • Waar wil ik minder van in mijn leven? Wat wil ik minder ervaren, minder hebben, minder doen, minder van voelen en wat wil ik minder zijn?
  • Waar wil je meer van in je leven? Meer ervaren, meer hebben, meer doen, meer voelen en meer zijn?
  • Wat zou je willen als je niet kon falen en geld geen rol speelde? Omschrijf op één pagina jouw ideale leven. Hoe ziet het eruit? Wat zijn de omstandigheden? Waar woon je? Welke mensen zijn er in je leven? Waar vul je je tijd mee, waar houd je je voornamelijk mee bezig? Hoeveel geld heb je? Hoe voel jij je? Gebruik als hulpmiddel het lijstje dat je net gemaakt hebt.
  • Maak het nu iets specifieker. Je wordt wakker op een willekeurige ochtend in jouw perfecte leven. Hoe ziet je dag eruit? Omschrijf je dag tot in de details. Je staat op uit bed en rekt je uit. Wat gebeurt er nu? Wat doe je? Wat eet je? Met wie ben je? Hoe voel je je? Maak het zo echt mogelijk voor jezelf.
  • Neem je laatste twee verhalen als basis en vraag jezelf af: wat zou nóg beter zijn dan dit? Als ik al mijn angsten en onzekerheden overboord gooi, als ik stop met twijfelen, als ik mezelf niet inhoud of belemmer – hoe zou mijn ideale leven er dán uitzien? Herschrijf je verhalen. Lees het opnieuw. Is dit inderdaad de omschrijving van jouw meest ideale leven?
Keuzes maken: zet de eerste stap

En dan is het natuurlijk belangrijk dat je iets gaat doen, dat je echt keuzes gaat maken. Welke eerste stap ga jij nu maken om meer richting je perfecte leven te gaan? Misschien moet je wel wat dingen gaan schrappen om ruimte te maken voor dat wat je meer wilt? Soms moet je ‘nee’ tegen iets zeggen omdat je ergens anders ‘ja’ tegen hebt gezegd. Schrijf dit voor jezelf op en maak het zo concreet mogelijk. Maar maak het ook niet meteen te groot. Maak het haalbaar. Een klein stapje in de goede richting kan al heel veel teweeg brengen. Wat ga je vanaf nu daadwerkelijk anders doen? Want als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg…

Het perfecte leven bestaat niet

Overigens, kleine kanttekening. Het perfecte leven bestaat natuurlijk niet, in ieder geval niet in dit leven. Er zullen altijd dingen zijn die moeilijk en lastig zijn. Maar juist van die dingen leer je ook heel veel. Dat hoort bij het leven. Alleen erover nadenken wat je echt diep in je hart zal willen, is een goede oefening om erachter te komen wat wel echt past bij wie je bent en wie je wil zijn.

Boekentip

Hoe mijn zoektocht verder is gegaan en hoe ik ben gekomen waar ik nu ben? Dat vertel ik in een volgend blog. Voor nu sluit ik graag weer af met een boekentip: ‘Hartstocht, schrijvend op weg gaan’, van Coby Kremer. Een werkboek dat jou helpt om op een inspirerende manier in beweging te komen.

Veel schrijfplezier

Veel schrijfplezier! Kom je er niet helemaal uit en wil je graag wat hulp bij jouw zoektocht naar wat bij jou past en waar je blij van wordt? Neem contact met mij op. Ik loop graag een stukje met je op totdat je genoeg bagage op zak hebt om zelf je weg verder te vervolgen.