Pagina wordt geladen...

 

Tip 4: eet meer goede vetten

9 september 2020

Wat kan jou helpen om gezonder te leven? Hieronder tip 4.

Tip 4: eet meer goede vetten

Jaren zijn we bang gemaakt voor vetten. We moesten zo vetarm mogelijk eten. Maar wist je bijvoorbeeld dat onze hersenen voor 60 procent uit vet bestaan? Daarom is het niet gek dat ons brein vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Omega 3 en omega 6 zijn twee verschillende types vetzuren. Ons lichaam kan die beperkt tot niet zelf aanmaken, dus moeten ze via je voeding binnenkomen. Essentiële vetzuren zijn onmisbaar bij vele lichaamsfuncties. Ze spelen ook een grote rol bij de vorming van gezonde celmembranen, bij een goede cognitieve ontwikkeling en bij het functioneren van het zenuwstelsel. Ze zijn ook cruciaal bij de productie van hormonen en voor een goede werking van schildklier en bijnieren.

Via ons voedsel krijgen we veel omega 6 binnen. Omega 6 zit bijvoorbeeld in zonnebloemolie dat in veel bewerkte producten wordt gebruikt. Oliën met veel omega 6 worden ook verwerkt in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in sauzen, soepen, margarines, broodbeleg, koek, gebak en allerlei andere kant- en klaar producten. Hoewel omega 6 nodig is voor je lichaam, kan een te grote inname van omega 6 wel ontstekingen bevorderen en de werking van insuline remmen.

Het is dus belangrijk dat de vetten in je lichaam in de juiste verhouding beschikbaar zijn. Een van de basiselementen van de stofwisseling is een juiste balans tussen de vetzuren omega 6 en omega 3. Als je meer omega 6 in je lichaam hebt, dan omega 3 is dat dus niet wenselijk, want het tast je cellen aan. Dit heeft tot gevolg dat je cellen voedingstoffen niet goed meer opnemen en gifstoffen niet goed meer uitscheiden. Door meer omega 3 tot je te nemen, kun je deze balans herstellen.

1:3 is de beste verhouding omega 6 versus omega 3, maar vanwege ons voedingspatroon dat relatief veel omega 6 bevat kan deze verhouding oplopen tot 1:25.

Goede vetten zitten onder andere in vette vis, noten, zaden en pitten, avocado, olijfolie en roomboter. Het is alleen lastig om met alleen je voeding voldoende omega 3 tot je te nemen. Ik slik daarom al jaren omega 3-olie. Benieuwd hoe jouw vetzurenbalans is? Doe een test en krijg een uitgebreid rapport hoe jouw lichaam ervoor staat qua vetzuren. Wil je daar meer over weten? Neem contact met mij op.