Pagina wordt geladen...

 

Stille tijd prioriteit maken in mijn leven

29 juli 2019

De eerste belangrijke stap naar meer rust en ontspanning in mijn leven was om stille tijd prioriteit te maken in mijn leven. Tijd met God doorbrengen op een manier die bij mij paste. En eerlijk is eerlijk, dat is een zoektocht van jaren geweest. Stille tijd hield ik altijd even vol en dan verslofte het weer. Ik gebruikte met name dagboekjes. Die las ik dan voor het slapen gaan. Maar vaak wist ik de volgende dag al niet meer wat ik gelezen had. De teksten drongen niet echt tot mij door. Dit zorgde er bij mij voor dat ik het lastig vond om echt stille tijd te houden. Daarom hield ik het maar kort vol.

Schrijvend bezinnen

Tot ik tijdens een retraite weekend van het christelijke vrouwennetwerk Sestra een schrijfworkshop kreeg van Coby Kremer. Zij liet mij kennis maken met een andere manier van stille tijd houden door middel van schrijven. Zo lazen we Psalm 131 : 2 . ‘Nee, ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht.’ De vraag waar we vervolgens over mochten schrijven, was: ‘Wat roept deze tekst bij jou op?’ Zonder veel na te denken, ga je meteen schrijven. Er is geen goed of fout. Het gaat er niet om, om prachtige volzinnen te schrijven. Je schrijft simpelweg alles op wat er in je opkomt. Je bent op deze manier heel intensief met een Bijbeltekst bezig waardoor het echt binnenkomt.

Brug naar de praktijk

Deze tekst riep bij mij veel vragen op zoals ‘Hoe breng ik mijn ziel tot rust? Hoe kan ik eindelijk eens echt rustiger worden?’ Het bijzondere is dat ik op den duur merkte dat ik gaandeweg het schrijven zelf antwoord op deze vragen gaf. Zo mooi om het vervolgens terug te lezen! Een volgende vraag om over te schrijven was: ‘Wat helpt jou om stil te worden?’ Zo maak je al schrijvend meteen de brug naar de praktijk.

Verrassende inzichten

Ik heb sindsdien diverse schrijfboeken van Coby Kremer doorgewerkt. Een echte aanrader vind ik ‘Onderweg met Jezus’. Iedere dag lees je een stukje uit de Bijbel, daarna staat er een vraag. En zonder er teveel bij na te denken, begin je te schrijven. En wow, wat een verrassende inzichten heeft mij dat opgeleverd. Ik ben iemand die graag creatief bezig is en graag schrijft. Deze manier van stille tijd houden, sluit dan ook erg goed bij mij aan. Nu lukt het mij wél om er iedere dag tijd voor vrij te maken. Overigens gebruik ik nog steeds dagboekjes hiervoor. Maar dan met name de boeken van Coby Kremer of van andere schrijvers die met schrijfopdrachten werken.

Onderdeel van mijn dagelijkse routine, een ontspannen start van mijn dag

Door op deze manier mijn stille tijd in te vullen, zie ik echt uit naar het moment dat ik het kan doen. De ochtend is voor mij het beste moment. Dus ik sta wat vroeger op. Ik ontbijt eerst, zet daarna een lekkere bak koffie en neem de tijd om al schrijvend na te denken over een Bijbeltekst. Het kost mij 5 tot 10 minuten. En het is zo’n fijne en rustige start van mijn dag. Er is geen fijnere start van mijn dag dan deze samen met Hem te beginnen. De rust die het mij geeft, werkt nog de hele dag door. Zo is het mij gelukt om stille tijd echt onderdeel te maken van mijn dagelijkse routine.

Ook aan de slag?

Wil jij ook aan de slag met schrijven in je stille tijd? Koop het boek ‘Onderweg met Jezus’, van Coby Kremer. En houd mijn Facebook in de gaten, want ik ga in oktober de workshop ‘Schrijvend op weg naar een gezond en ontspannen leven’ geven. Op een zaterdag. In de ochtend gaan we aan de slag met welke voeding jou gaat helpen om je energieker te voelen. Om vervolgens al schrijvend te ontdekken hoe jij dit in jouw drukke leven in kan plannen. Maar omdat in de Bijbel staat dat een mens niet leeft van brood alleen, staan we in de middag al schrijvend stil bij jouw relatie met God. Zo maak ook jij laagdrempelig kennis met deze andere manier van stille tijd houden. Een creatieve manier die wellicht ook jou helpt om dagelijks stille tijd te houden op een manier die bij jou past.