Pagina wordt geladen...

 

Ontspannen en gezond leven

25 juli 2019

Het is vrijdagavond. Na een drukke werkweek kom ik uitgeput thuis. Wat een week, een week waarin ik mij een slag in de rondte werkte om deadlines te halen. Thuisgekomen duik ik snel de potten en pannen in om een fatsoenlijke en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Snel, snel, snel, want over een uur moet ik alweer in de auto zitten voor mijn avondafspraak. Schilderen, sporten, een vergadering van de kerk, een tekst schrijven voor het kerkmagazine, een afspraak met een vriendin. Iedere avond is gevuld…

Herkenbaar?

Herkenbaar? Jezelf voortslepen. Je continu haastte. Doen wat voor een ander belangrijk is, veel meer dan wat voor jezelf belangrijk is. En daar ook telkens maar aan voorbij gaan. Jouw gevoel negeren; in je hoofd zitten en je hart veel te weinig laten spreken. En in al je drukte loop je ook nog eens God voorbij, want stille tijd…. Daar ben je vaak te moe voor. Zo was ik tot twee jaar geleden ook.

Zoveel moeten

Ik moest zoveel van mezelf. Ik voelde mij ontzettend verantwoordelijk voor mijn baan. Het werk dat ik afleverde, moest perfect zijn. Ik moest gezond eten. Ik moest stille tijd houden. Ik moest ontspannen. Ik moest me inspannen voor de kerk. Ik moest voor alles en iedereen klaarstaan….Ik moest een goede vrouw, vriendin, werknemer en christen zijn. Ik moest veel en veel te veel van mezelf. Mijn to-do-lijstje was nooit klaar. En daar werd ik best ongelukkig van.

Ont-moeten

Nu ziet mijn leven er gelukkig een stuk ontspannener uit. Natuurlijk is het nog steeds niet perfect en het is ook niet in twee jaar ineens totaal anders geworden. Dat proces om meer te leren ontspannen is eigenlijk begonnen in 2012. Toen besloot ik om naar een retraite weekend van Sestra te gaan. Vanaf toen heb ik stap voor stap geleerd om meer ontspannen te leven. In de komende blogs neem ik je mee in de stappen waar ik doorheen ben gegaan. Hoe ik heb geleerd te ont-moeten waardoor er meer ruimte kwam voor echte ontmoetingen. Ontmoetingen met God, met mezelf en met anderen.

Op weg naar een meer ontspannen en gezond leven

De weg die ik heb afgelegd, is (niet helemaal chronologisch, veelal liepen ze ook door elkaar):

  • Stille tijd prioriteit maken in mijn leven: een zoektocht naar een manier die bij mij paste
  • Zelfaanvaarding, de kracht van je denken
  • De zoektocht naar wat bij mij past en waar ik blij van word
  • Plannen van gezond leven zonder te krampachtig te worden
  • Leven uit dankbaarheid

Ik hoop van harte dat deze blogserie ook jou mag inspireren om meer ontspannen en gezond te gaan leven.