Pagina wordt geladen...

 

Gezond de zomer door

4 augustus 2021

Eindelijk zomervakantie! Ben jij aan het genieten van de momenten zon? Nog even er tussenuit? In ieder geval hoop ik dat je deze zomer ook lekker wat ontspanmomenten voor jezelf inplan. Momenten waarop je echt de tijd neemt om die dingen te doen die jou ontspannen. Ontspanning is zo belangrijk om gezond te blijven. Mijn advies is dus om vooral te genieten!

Daarnaast geef ik je in deze blog graag diverse tips om de zomer ook redelijk gezond door te komen.

Ontspan!

Kun jij werk niet loslaten? Neem dan even de tijd om alles op te schrijven waar je nog druk mee bent. Zet bijvoorbeeld je wekker op 5 of 10 minuten en schrijf alles op wat er in je opkomt tot de wekker afgaat. Je zult merken dat zodra je het hebt opgeschreven, je het beter los kunt laten. Merk je dat je vaak naar je telefoon grijpt om te kijken of je toch echt niet iets belangrijks gemist hebt? Kies er dan eens bewust voor om een dag (of meerdere dagen) je telefoon uit te zetten. Dit zorgt ervoor dat je even helemaal loskomt van alle prikkels en het gevoel dat je álles moet meekrijgen of op alles moet reageren. Dit helpt om echt te genieten van het hier en nu.

80/20 regel

Ik begon er al mee, ga vooral genieten. Dus pas zeker de 80/20 regel toe. 80% gezond, 20% minder gezond. Zal je normaal in het weekend met name die 20% gebruiken, je kunt er ook bewust voor kiezen dat je iedere dag tijdens één maaltijd eet wat jij graag wilt eten zonder er echt over na te denken of het al dan niet gezond is. Of je kiest ervoor iedere dag één (of twee) ding te kiezen dat binnen die 20% valt. Dus denk bijvoorbeeld aan een lekker ijsje of toch even dat lekkere gebakje bij de koffie op het terras. Wat ik met name wil zeggen, kies bewust. En als je dan iets eet waar je echt heel veel zin in had, geniet er dan ook echt van.

Gezonde start

Start met een gezond en verzadigend ontbijt, kies bij een ontbijtbuffet voor de gezondere opties. Denk aan yoghurt met fruit en muesli, een gekookt eitje, roergebakken ei, tomaat, komkommer, vers fruit. Heb je zin in havermout? Vaak kun je dat vragen aan het personeel wat rondloopt en ze maken het zo voor je klaar. Neem zelf zakken gemengde noten mee om je ontbijt of lunch aan te vullen. Kies voor een gezonde lunch, bijvoorbeeld een maaltijdsalade als je ergens gaat eten. Vaak staan er heerlijke vullende salades op de kaart.

Onderweg

Zit je even in de auto voor je op je vakantiebestemming bent? Bak een bananenbrood, snij in plakken en neem dat mee. Ook de picknickgerechtjes verderop in deze blog zijn handig voor onderweg.

Beweeg

Ga lekker wandelen. Zeker als je ergens op vakantie bent is dat een hele fijne manier om de omgeving te verkennen. Zit je op een camping of in een hotel met zwembad? Start je dag met zwemmen. Daar heb je heel de dag profijt van. Je wordt er lekker wakker van en het geeft energie. Op een camping worden vaak ook sportactiviteiten georganiseerd, doe daar aan mee. Geniet van het buitenleven en ga lekker veel naar buiten.

Picknicken

Ga eropuit en neem zelf je hapjes mee, ga lekker picknicken. Loop een klompenpad of een blotevoetenpad of kies een andere mooie wandeling. Vraag bijvoorbeeld het gratis wandelrouteboekje aan van natuurmonumenten. Voor lekkere gezonde picknickhapjes zie hier of hier.

Water

Drink voldoende. Neem altijd een flesje water mee als je op pad gaat. Kies voor een flesje waarvan je water niet naar plastic gaat smaken, bijvoorbeeld deze.

Koken op de camping

Gezond koken op de camping kan een uitdaging zijn, maar deze twee boeken kunnen je daar wel een handje bij helpen. Camping kookboek Smakelijck en het kookboek van Chickslovefood.

Alcohol

Wees matig met alcohol. Een goed glas wijn, een lekkere koude rosé of een koud biertje op z’n tijd is natuurlijk heerlijk. Maar beperk het. Drink niet meer dan één glas op een avond en doe dat zeker niet iedere dag.

Zonnebrand

Genieten van de zon is natuurlijk heerlijk en goed voor de vitamine D. Het is niet erg als je even onbeschermd in de zon zit, maar doe dit niet te lang. Smeer je optijd in met zonnebrand, liefst zo natuurlijk mogelijk, zie bijvoorbeeld deze site. Beter voor de natuur (koraalbescherming) en voor je eigen huid (Uit onderzoeken naar de langetermijneffecten van chemische UV-filters bleek dat ze toch niet allemaal zo veilig schenen te zijn voor je gezondheid, je hormonen en het milieu).

BBQ

BBQ’en hoeft niet ongezond te zijn. Benieuwd naar inspiratie voor een gezonde BBQ, lees dit artikel. Kleine kanttekening, ik ben het niet eens met de tip om light frisdranken, crystal clear of rivella te drinken. Daar zitten zoetstoffen in. Die zijn niet gezond voor je darmen en je houdt in feite ook je zoetverslaving intact. Houdt het op water of spa rood met een smaakje. Wat ik ook nog wel eens doe, is fruit pureren en door de spa rood doen. Dat geeft ook het idee van frisdrank, maar wel gezonder. Of kies voor Aard’g, gezonde frisdrank. Andere tips om je water op te fleuren, zie hier. Of maak je eigen ijsthee van groene thee of rooibosthee.

Wist je trouwens dat je heel gemakkelijk zelf je knoflooksaus kunt maken? Meng drie lepels Griekse Yoghurt 10% met drie eetlepels Van TON Belze Majoneis zonder suiker. Pers 1 teentje knoflook er boven uit, voeg een halve theelepel bieslook, een halve theelepel peterselie en peper en zout naar smaak toe. Super makkelijk, gezonder en veel lekkerder dan kant en klare saus.

Voor nog veel meer lekkere BBQ-recepten, zie hier. De marinade die ik altijd voor kipsaté gebruik, is deze. Voor het gemak kies ik altijd voor serehpoeder en gemberpoeder in plaats van verse gember en een stengel citroengras en ik laat de suiker nog wel eens achterwege of ik doe er slechts een theelepeltje door in plaats van 1,5 eetlepel. Trouwens, zelf satésaus maken met kokosmelk is vele malen lekkerder dan de kant en klare variant.

Maak zelf sorbetijs

Zin in ijs? Je kunt ook heel simpel zelf gezond sorbetijs maken, zie hier.

Ik wens je een hele mooie, gezonde, sportieve en gezellige zomer toe!